Mulholland Drive in Los Angeles

mulholland drive los angelesDe Mulholland Drive in Los Angeles is een populaire autoroute door de heuvels rond LA. De bochtige weg is ongeveer 80 kilometer lang en loopt over de Santa Monica Mountains en Hollywood Hills. Zowel het begin- als eindpunt van de Mulholland Drive is verbonden met de Highway 101, waar het de gehele route paralel aan loopt. Vanwege de uitzichtpunten is de Mulholland Drive een leuk alternatief op de drukkere doorgaande U.S. Route 101.

Hoewel de hele weg ongeveer 80 kilometer lang is, is de oostelijke helft van de route (grofweg van Highway 101 tot Interstate 405) het interessantste deel. Vanuit oostelijke richting gezien neem je op U.S. Route 101 de afslag 11A (naar Barham Blvd), waar de Mulholland Drive meteen begint.

Mooiste Mulholland Drive uitkijkpunten

Ben je van plan om over de Mulholland Drive in Los Angeles te rijden, dan heb je onderweg een wijds uitzicht in de richting van LA, bergen en de zee. Langs de route zijn meer dan 10 officiële zogeheten lookout points. Buiten deze uitkijkpunten om is het op de meeste plekken verboden om te parkeren of om stil te staan. Dit zijn de mooiste uitkijkpunten langs de Mulholland Drive die je niet mag missen:

Hollywood Bowl Overlook

De Jerome C. Daniel Overlook above the Hollywood Bowl, zoals de Hollywood Bowl Overlook voluit wordt genoemd, bevindt zich op slechts enkele minuten rijden vanaf het beginpunt van de Mulholland Drive. Het is één van de mooiste uitzichtpunten van Los Angeles. Dit uitkijkpunt langs de Mulholland Drive geeft je een geweldig panorama over de skyline van Los Angeles, het openluchttheater Hollywood Bowl, sterrenwacht Griffith Observatory én de bekende letters van de Hollywood Sign.

mulholland drive hollywood

Universal City Overlook

Zowel vanaf de Universal City Overlook als de Nancy Hoover Pohl Overlook kijk je uit over de San Fernando Valley. In deze vallei is Studio City gelegen, waar grote Los Angeles filmstudio’s als Warner Bros en Universal Studios gevestigd zijn. Deze twee uitkijkpunten langs de Mulholland Drive bieden een leuke afwisseling, want deze overlooks zijn naar het noorden gericht, waar veel in andere lookout points in zuidelijke richting van Los Angeles gelegen zijn.

Mulholland Scenic Overlook

Ten westen van de Hollywood Bowl Overlook ligt de Mulholland Scenic Overlook. Net als zijn buurman heb je vanaf dit uitkijkpunt een panoramisch uitzicht in de richting van Downtown Los Angeles, maar over het algemeen is het op dit punt net wat rustiger omdat veel mensen alleen naar het eerste uitkijkpunt van de Mulholland Drive rijden.

mulholland drive uitzichtpunt

Stone Canyon Overlook

Vlak voordat je bij Interstate 405 aankomt is het nog de moeite waard om een stop te maken bij Stone Canyon Overlook. Ook vanaf deze locatie kijk je in zuidelijke richting , maar in tegenstelling tot eerder genoemde uitkijkpunten langs de Mulholland Drive heb je vanaf hier geen uitzicht op de ‘bewoonde wereld’, maar op weelderige natuur. Verder zie je vanaf hier het Stone Canyon Reservoir en op heldere dagen kun je ook de Stille Oceaan zien.

Mulholland Drive voorbij Interstate 405

Wil je de hele Mulholland Drive rijden? De route is in totaal ongeveer 80 kilometer lang. Het grootste deel van de weg is verhard, maar ongeveer 15 kilometer westen van Interstate 405 gaat de weg over in onverhard gravel. Hoewel dit stuk van de route openbaar toegankelijk is, is het wel onderhevig aan afsluitingen. Zeker bij slecht weer is dit deel regelmatig afgesloten. Leuk om te bezoeken in dit deel van de route is het San Vicente Mountain Park. Hier kun je onder andere (gratis) een oude radartoren uit de koude oorlog beklimmen. Vanuit de top heb je een 360 graden view over de regio.

Tip!

Is jouw Los Angeles rondreis zo samengesteld dat je vanuit LA via de kustroute Highway 1 naar San Francisco rijdt? Dan is de Mulholland Drive een goed startpunt. Rij van oost naar west en vervolg aan het einde van de Mulholland Drive je weg op de Highway 101. Deze snelweg gaat ongeveer 40 km voor Santa Barbara gecombineerd verder in de Highway 1.