Openbaar vervoer Los Angeles

openbaar vervoer los angelesDe verhalen dat het openbaar vervoer Los Angeles rampzalig is behoren gelukkig tot het verleden. Hoewel de Los Angeles bezienswaardigheden nog steeds ver van elkaar verwijderd liggen heeft de stad de laatste jaren hard gewerkt om het ov in de stad te verbeteren. Met name het metro-netwerk heeft een upgrade gekregen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van stadsbussen, die je net wat dichterbij brengen. Of kies voor de Hop-on Hop-off bussen, die langs alle highlights rijden. Het openbaar vervoer in LA wordt verzorgd door de Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority, kortweg Metro.

Tarieven openbaar vervoer Los Angeles

In metro’s of bussen van de Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority betaal je een vaste prijs voor vervoer. Een enkele reis kost $1,75. In de bussen kan nog met gepast geld betaald worden. Om gebruik te maken van de metro dien je vooraf te betalen in een automaat.

Ben je van plan om veel gebruik te maken van openbaar vervoer Los Angeles, dan kun je ook kiezen voor een dagkaart of een weekkaart. Een andere mogelijkheid is een TAP card. Dit is een oplaadbare kaart (eenmalig $1) waar je een geldbedrag op kunt zetten in de ticketautomaten op stations. De opties:

Kaarten/tickets Prijs
TAP card $1 Onbeperkt oplaadbaar (vergelijkbaar met OV-chipkaart in Nederland).
1-Way Trip $1,75 Ticket voor enkele reis. Eén keer te gebruiken in metro of bus. In de prijs is overstappen naar een andere metrolijn (binnen 2 uur) inbegrepen.
1-Day Pass $7 24 uur lang onbeperkt gebruik van openbaar vervoer, ingaande vanaf het eerste moment van inchecken.
7-Day Pass $25 Geldig voor 7 aaneengesloten dagen, ingaande op het eerste moment van inchecken.

Op de website van de Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority vind je meer info over de reisschema’s, routes en tarieven van het openbaar vervoer in LA.

Metro in Los Angeles

vervoer los angelesAangewezen op het openbaar vervoer Los Angeles? En wil je veel bezienswaardigheden bezoeken? Dan is de metro (en sommige lijnen de lightrail) het aangewezen vervoersmiddel. Sinds 2016 bezit L.A. over 6 metrolijnen, die vrijwel alle windstreken van de stad aandoen. De metrolijnen worden met verschillende kleuren aangegeven. De laatst geopende metrolijn (de lichtblauwe Metro Expo Line) doet een groot aantal hoogtepunten aan. Deze Expo Line loopt van Downtown LA naar het strand van Santa Monica en stopt onder andere in Hollywood. Ook de Red Line, van Hollywood naar Union Station, is een populaire metrolijn.

In de meeste Los Angeles reisgidsen staat een plattegrond waarop de metrolijnen staan aangegeven. Daarnaast is het op de stations mogelijk om een gratis plattegrond te krijgen. Wil je vooraf je reis al plannen? Op de site van de Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority vind je de routes en tijden van alle metrolijnen.

Bus

Minder gebruikelijk, maar om je in de stad te verplaatsen kun je ook per bus reizen. Omdat de stad zo groot is heeft ieder district z’n eigen buslijnen en om dus van de ene kant van de stad aan de andere kant van Los Angeles te komen dien je over een lange adem te beschikken. De oranje bussen verbinden verschillende wijken en buurten met elkaar. Wil je alvast de bustijden en routes bekijken? Ga dan naar businformatie op de site van de Transportation Authority.

Hop-on Hop-off bus

In Los Angeles kun je, net als in veel andere wereldsteden, gebruik maken van de Hop-on Hop-off bus. Ook in L.A. kun je in- en uitstappen waar je maar wilt. De bushaltes bevinden zich uiteraard altijd in de buurt van de bezienswaardigheden en je kunt zo lang mogelijk genieten van de highlights.

Meer info

Trein (Metrolink en Amtrak)

trein los angelesOm in omliggende plaatsen en voorsteden te komen ga je met de regionale trein. Met de Metrolink, zoals deze stoptrein in Zuid-Californië wordt genoemd, kun je eenvoudig reizen tussen Union Station in Los Angeles en de buitenwijken. Deze trein wordt in de spits voornamelijk door forensen gebruikt. In de kaartautomaten op de stations kun je een treinkaartje kopen. Informatie en tijden over de Metrolink vind je op metrolinktrains.com.

Naast de Metrolink, die de nabijgelegen (voor)steden aandoet, rijdt ook de Amtrak van en naar Los Angeles. De Amtrak verbindt Los Angeles met de rest van de Verenigde Staten. Bij de automaten en verkoopbalie op de stations, zoals Union Station, kun je voor de Amtrak een treinticket kopen. Het is een prettige manier om door Amerika te reizen.

Van en naar vliegveld LAX

Om van LAX op je bestemming te komen kun je uiteraard gebruik maken van taxi’s. Of misschien pik je meteen je huurauto vlakbij de luchthaven op. Je kunt daarnaast ook kiezen voor de metro. De Green Line gaat van Redondo Beach, via LAX, naar Norwalk. Onderweg kun je overstappen naar andere delen van Los Angeles. Meer hierover lees je op onze pagina over vervoer tussen vliegveld LAX en Los Angeles.