ESTA aanvragen voor Los Angeles

esta aanvragenGa je naar Los Angeles of elders in de Verenigde Staten op vakantie, dan moet je sinds 2015 een ESTA aanvragen. Het zogeheten ‘Electronic System for Travel Authorisation’ is ingevoerd vanwege de strengere veiligheidsregels die sindsdien gelden in Amerika. De ESTA stelt de regering in staat om vakantiegangers die de Verenigde Staten in willen te screenen. Een ESTA is dan ook geen visum, maar een online formulier waarmee wordt aangegeven dat je gerechtigd bent om door de VS te reizen.

Moet ik een ESTA aanvragen?

Het antwoord is simpel: iedereen die op vakantie gaat naar Amerika en onder het Visa Waiver Programme (VWP) valt moet een goedgekeurde ESTA hebben. Als staatsburger van de meeste Europese landen, waaronder Nederland en België, val je onder het VWP. Niet alleen vakantiegangers dienen een ESTA aan te vragen, ook zakelijke reizigers hebben een geldig formulier nodig. Datzelfde geldt voor kinderen. Met een geldig paspoort en goedgekeurde ESTA kun je zonder visum 90 dagen in Los Angeles verblijven of door Amerika reizen.

Een ESTA formulier is 2 jaar geldig. Binnen een periode van 2 jaar hoef je niet steeds een nieuwe ESTA VS aan te vragen, maar kun je net zo vaak naar de Verenigde Staten reizen als je wilt. Handig voor zakelijke reizigers, maar ook vakantiegangers die twee jaar op rij naar Amerika gaan. Bewaar de aanvraag dus goed, bijvoorbeeld in je mailbox. Verandert in de aanvraag één of meerdere antwoorden op de JA/NEE-vragen, of verloopt je paspoort, dan moet je een nieuwe ESTA aanvragen.

Hoe vraag ik een ESTA aan?

Een ESTA aanvragen gebeurt online en kun je eenvoudig zelf. Vraag uiterlijk 72 uur voor vertrek naar de Verenigde Staten een ESTA aan. Geadviseerd wordt echter om dit al eerder te doen. Een aanvraag kost 14 US dollar en dient per creditcard of PayPal te worden betaald. In de meeste gevallen ontvang je direct na de aanvraag een bevestiging.

Aanvragen

Voor de aanvraag dien je een aantal zaken geregeld te hebben. Voorwaarde voor een ESTA aanvragen is dat je in het bezit bent van een retour-of doorreis vliegticket voor een geplande vlucht, of van een bewijs waarmee je kunt aantonen dat je op een cruise gaat met een erkende maatschappij. Na goedkeuring van de aanvraag ontvang je een referentienummer. Het is verstandig om dit nummer op te schrijven en/of de aanvraag uit te printen.

Heb ik naast een ESTA nog meer nodig?

Nee, naast een geldig paspoort, een bevestigde ESTA formulier en een vliegticket naar Los Angeles heb je verder niets nodig om de Verenigde Staten binnen te komen. Beschik je over een visum? Vul in dat geval de formulieren naar waarheid in die de stewardessen uitdelen tijdens de vlucht. Als je hier vragen over hebt, kun je die uiteraard in het vliegtuig stellen.