Route 66 in Los Angeles

route 66 los angelesDe wereldberoemde U.S. Route 66 (kortweg Route 66 of US66) begint in Chicago en eindigt in Los Angeles. Op de pier van Santa Monica om precies te zijn. Voor veel mensen die op vakantie gaan is een glimp opvangen van het bord met ‘End of the Trail’ al voldoende, terwijl anderen de hele route af wil leggen, helemaal tot aan Chicago. Met huurauto, camper of misschien wel met de motor.

De historische Route 66

Als je de originele route af wil leggen zoals die ooit in 1926 is aangelegd, dan heb je helaas pech. Sinds de aanleg zijn er een aantal stukken afgebroken of omgelegd, maar voor het grootste deel is de rit gelijk gebleven. Nog steeds loopt de 3945 kilometer lange weg van Illinois via de staten Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico en Arizona naar Californië. Een ruime periode was de Route 66 een officiële U.S. Route (of U.S. Highway) en een belangrijke doorgaande weg van oost naar west. Sinds de opkomst van Interstate Highways nam het belang van de U.S. Routes af en is de US66 vooral in gebruik voor lokaal en regionaal verkeer. En dient het als een toeristische attractie.

De originele route zelf rijden

Omdat delen van de ‘Mother Road‘ dus onbegaanbaar zijn geworden, vanwege slecht onderhoud of omdat het stuk asfalt privé-eigendom werd, dien je af en toe een ‘detour’ te nemen. Gelukkig zijn er voldoende initiatieven (verzameld in de Route 66 Association) die ervoor zorgen dat het originele traject grotendeels intact blijft. Sterker nog, de laatste jaren zijn juist steeds meer bouwwerken langs de route hersteld.

Zo vind je langs de Route 66 oude benzinepompen die in ere hersteld zijn, en prachtige diners waar je een cola, hamburger of milkshake kunt kopen. Omdat het economische belang van het traject weer steeds groter aan het worden is, door voornamelijk reizigers, worden ook weer de oude verkeersborden met ‘Historic Route 66’ teruggeplaatst. Maar wil je de originele Route 66 rijden, dan zul je af en toe van de route moeten afwijken.

route 66 californie

Eindpunt Route 66 in Los Angeles

Tegenwoordig ligt het eindpunt op de pier in Santa Monica, maar dat is niet het originele eindpunt. Het eindpunt van de Route 66 in Los Angeles is een paar keer verplaatst en bevond zich oorspronkelijk in Downtown LA. Op de kruising van 7th en Broadway om precies te zijn. Voordat het bordje met ‘End of the Trail’ in 2009 op de Santa Monica Pier werd geplaatst heeft het in Santa Monica ook nog enige tijd op de kruising van Lincoln Blvd en Olympic Blvd gestaan. Maar dat was nogal troosteloos voor mensen die net 3945 kilometer hadden afgelegd. Het uitzicht op zee sprak meer tot de verbeelding.

Bezienswaardigheden in Californië

Ga je de Route 66 vanuit Los Angeles rijden, dan is het natuurlijk zonde om je alleen tot de route zelf te beperken in LA. Bekijk daarom eerst onze top 10 bezienswaardigheden Los Angeles. Als je in Santa Monica start, dan leg je de route eigenlijk in omgekeerde volgorde af. Maar dat doet uiteraard niets af aan de highlights zelf. In Californië zijn dat er al genoeg, maar daarvoor moet je wel eerst Los Angeles achter je gelaten hebben, de Mojave Dessert in. In het plaatsje Victorville heb je het kleine California Route 66 Museum en iets verderop in Barstow het Route 66 Mother Road Museum. In Amboy bevindt zich de uitgedoofde vulkaan Amboy Crater. Leuk om een wandeling te maken. Daarna vervolg je je route in de richting van Arizona.

route 66 californie

Route 66 Los Angeles reis boeken

Ben je van plan om de Route 66 te rijden? Amerika is een echt autoland en alles is erop ingesteld dat autobezitters het goed hebben. Daar kun je van profiteren tijdens een rondreis door Amerika. Het is dan ook heel goed te doen om zelf het traject te rijden. Boek een vliegticket naar Los Angeles, reserveer een hotelkamer in LA voor de eerste nachten en stippel je route uit.

Geen zin om zelf alles uit te zoeken? Je kunt het regelwerk ook overlaten aan specialisten. Er zijn gelukkig ook tal van reisorganisaties die de Route 66 van en naar Los Angeles in hun reisaanbod hebben. Standaard reizen met alle highlights, of maatwerk.

17 dagen | auto

De hele US66 van Chicago naar LA met huurauto boek je bij Amerika specialist AmerikaPlus.

Meer info

18 dagen | auto

route 66 boeken

Ook bij 333travel leg je de volledige Route 66 van oost naar west af, in 18 dagen met een huurauto.

Meer info

16 dagen | auto

Met De Jong Intra kun je de hele Route 66 van Chicago naar Los Angeles afleggen, inclusief vlucht.

Meer info


Tip!

Is Los Angeles het begin of einde van je Route 66 reis? Bij vrijwel alle autoverhuurders is het mogelijk om de huurauto op een andere locatie in te leveren dan waar je de auto huurde. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je afhankelijk van de staat een extra toeslag betaalt, de zogenaamde drop-off kosten.